Haziranda Türk Gıda Kodeksi’ne alınan çiğ köfteye katkı maddesi ayarı geldi. Bundan sonra limon-sirke dışında çiğ köftede hiçbir katkı maddesi kullanılmayacak. Kullanıldığı takdirde 12 bin 800 TL ceza uygulanacak.
Çiğ köftede sitrik asit haricindeki tüm katkı maddelerinin kullanımına yasak getirildi. Ketçap ve bulyona, yani et suyuna da yasak geldi. Sadece sitrik asit serbest olacak.
PARA CEZASI
Halk sağlığı için büyük tehdit oluşturduğu değerlendirilen ve bir takım kanserojen maddeleri de içerisinde bulunduran katkı maddelerini çiğköfte yapımında kullananlar para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Denetimlerle alınan numune örnekleri laboratuarlarda incelenecek.
Halk sağlığı için büyük tehdit oluşturduğu değerlendirilen ve bir takım kanserojen maddeleri de içerisinde bulunduran katkı maddelerini çiğköfte yapımında kullananlar para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Denetimlerle alınan numune örnekleri laboratuarlarda incelenecek.
ET YERİNE CEVİZ İÇİGeçmişte etli yapılan çiğ köftedeki et kullanımı 2008’de gerçekleştirilen düzenlemeyle kaldırıldı. Merdiven altı üretmin dışında yapılan tüm üretimlerde firmalar et yerine, ceviz içi kullanıyorlar. Tebliğe öncesinde üritemde aynı zamanda ketçap ve et suyu (bulyon) da kullanılıyordu. Ancak yapılan düzenleme bu iki katkı maddesinin de kullanımına yasak getirdi.
Etsiz Çiğköfteciler Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akıncı ise, ketçap ve bulyondaki katkı maddelerini üretici firmalarla yaptıkları ar-ge çalışmaları sonucunda aldırdıklarını ve bu maddelerin üretimde kullanılması için bakanlıktan onay beklediklerini söyledi.
Etsiz Çiğköfteciler Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akıncı ise, ketçap ve bulyondaki katkı maddelerini üretici firmalarla yaptıkları ar-ge çalışmaları sonucunda aldırdıklarını ve bu maddelerin üretimde kullanılması için bakanlıktan onay beklediklerini söyledi.
KAYNAK
http://www.ntvmsnbc.com/id/25458547/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder